Изтривалки за входна врата

Показани 91 - 120 от 146 стоки
Показани 91 - 120 от 146 стоки

Всеки ден, независимо от времето ние донасяме вкъщи от улицата пръст, сняг, прах, пясък и други видове мръсотия. С други думи, всичко, което се залепя за подметките на обувките ни. Излишно е да се напомня колко вредни за организма вещества и бактерии се съдържат в тази мръсотия. Когато тези вещества се смесят с прах, те през носа и устата могат да попаднат в организма и да доведат до заболявания. Именно поради тази причина е важно да изтъркваме подметките на обувките си, преди да влезем в дома си. С тази задача прекрасно се справя на вид проста, но незаменима вещ- изтривалката за входна врата.

Какви видове изтривалки има?

Условно тези изделия се делят на два вида. Първият вид изтривалки са предназначени за поставяне пред входната врата, а вторият- за коридора. Но въпреки това, по-голямата част изтривали могат да се слагат както вътре в помещението, така и извън него.

Също така  тези изделия  се различават по  материалите, от които са изработени. Смята се, че изделията, които се слагат пред входната врата, трябва да са направени от по-здрави материали. Например от гума. Текстурата им е по-груба, тъй като се предназначени да махат от подметките големи бучки мръсотия. Тези изтривалки се чистят лесно. Достатъчно е просто да се изтръскат.

Изтривалките, предназначени за коридора са създадени преди всичко за събирането на излишна влага в преходните сезони и през зимата. За това основното, което се иска от този вид изтривалки е повишена способност за събиране на влага. Също така, след като изделието ще се намира вътре в дома то трябва да изглежда красиво и да се вписва в интериера.

Нека да разгледаме по-подробно от какви материали се изработват входните изтривалки:

Полиестерни изтривалки

На тези изделия горният слой е изработен от полиестер във вид на къси косъмчета. Външно приличат на обикновено килимче за стая. Но техният косъм е доста по-здрав, за да може мръсотията от обувките лесно да се маха и да се задържи по влакната на изделието. Освен това, власинките от този материал са способни да попиват по-голямо количество влага. Външният вид на тези изделия е много естетичен. Те прекрасно се вписват в дизайна на коридора. Произвеждат се в най-различни цветове. На някои модели може да се направи оригинален принт. Такива килимчета изглеждат красиво и добавят уют на помещението.

Въпреки многото плюсове, този вид изтривалки имат един минус. Сложни са за чистене, особено ако се е образувало сложно за премахване петно на покритието. В този случай петното трябва да се отстранява по същия начин като от платнени изделия.

Гумени изтривалки

Ако изтривалката е направена изцяло от дебела и здрава гума, то тя ще се справя най-добре със задачата си. Като правило, повърхноста на този тип килимчета е ръбеста, за да може мръсотията да заседне в изделието. Изтривалките от гума не се хлъзгат. Чистенето им е лесно. Всичката мръсотия се маха с помощта на метла или струя вода. Сушенето е бързо и след него изтривалката може и за напред да се използва по предназначение.

Единственият недостатък на гумените изтривалки е неестеичният външен вид. Поради тази причина те са по-подходящи за поставяне извън помещението.

Разпенен поливинилхлорид

По свойства тези изделия са аналогични на гумените си братя. Те не се износват лесно, не се хлъзгат и са лесни за миене. На външен вид тези килимчета са много по-естетични от гумените. Въпреки това обаче, е по-добре да се постилат вътре в помещението. При силен студ този вид изтривалки бързо се напукват и стават безполезни.

Комбинирани

Това е най-популярният вид. Долната им страна се прави от гума, а връхната от други материали, придаващи на изделието по-красив външен вид. Например, от полиестер или кокосови влакна. Гумената подложка не само не се хлъзга, тя също така не пропуска влага и по този начин защитава пода.

Плюсове  и минуси в използването на изтривалки

Подът на коридора, особенно близо до вратата изпитва повишено натоварване. Върху него бързо се образуват драскотини. Освен това, поради контакта с влажните подметки на обувките могат да пострадат някои видове настилка, например паркет или ламинат и даже по-твърди материали като гранитогрес и теракот. Изтривалките за врата са предназначени да защитят тази област от подобни увреждания.

Ако в коридора настилката е плочки или балатум, то е лесно човек да се подхлъзне. Може да спаси ситуацията непромокаема изтривалка, лежаща точно пред вратата. Тя ще попие излишната вода от обувките.

Единственият минус в използването на тези продукти в придверното пространство е събирането на мръсотия в тази област. Пръст и пясък в огромно количество се събират както върху самата изтривалка, така и под нея. Поради тази причина трябва колкото се може по-често да се почиства тази зона с дезинфекциращи средства, да се мие и минава с прахосмукачка.

Съвети в избора на изтривалка

Изтривалката не е особено сложна и скъпа вещ. Какъвто и вариант да изберете, тя винаги ще изпълнява основната си функция- да задържа мръсотията. За да изпълнява мисията си по възможно най-добрия начин, при избора би трябвало да се придържаме към следните правила:

  • Ако живеете в къща или мислите да купите изтривалка за вилата, то е желателно да се купят две изтривалки. Една по-груба (например гумена), която да сложите пред входната врата на улицата, и една влагопоглъщаща (пухкава), която да сложите пред вратата в коридора.
  • Колкото повече хора живеят в дома, толкова по-голяма трябва да е изтривалката. В противен случай, тя много бързо ще се замърсява.
  • Избирайте по-тъмни цветове, като тъмно кафяв или сив. На изделия в светли цветове петната се забелязват много лесно. А ако изтривалката е черна, то всяка прашинка се вижда много добре.
  • Килимчето трябва да е плътно и тежко. Желателно е да има гумена основа, която не се хлъзга. В такъв случай, то няма да се мести и да пропуска влага.

Как да се грижим за изтривалката

Начинът на почистване зависи от материала, от който е направена. Гумените изтивалки се чистят доста лесно. Може просто да се измият с вода или да се почистят с парцал. След това се оставят да изсъхнат и могат веднага да се сложат обратно на мястото им.

Най-сложни за чистене са пухкавите изделия. За да се махне мръсотията, трябва много добре да се почисти под струя вода. Може да се използва четка и различни измиващи средства. Преди да се използва, килимчето трябва много добре да се изсуши на въздух. Сушенето отнема доста време. Това е още един недостатък на пухкавите килимчета - изтривалки. Допустимо е изтривалката да се чисти и с прахосмукачка, ако мръсотията не е особено много.

Продават се и екзотични варианти на килимчетата. Те могат да са направени от натурални материали, например вълна или кокосови влакна. Такъв тип изтривалки са скъпи, но визуално изглеждат много добре и не замърсяват околната среда след употреба.