Продукти на марката Bohemia

Показани 1 - 30 от 265 стоки
Показани 1 - 30 от 265 стоки

Световен лидер в производството на стъкло за домашна употреба! Това е чешката марка BOHEMIA!

МиналоСтъклото присъства в чешките страни от незапомнени времена. Както показват историческите находки, тук стъклото се обработва в големи мащаби още от времето на келтите; в началото на християнския календар древните римляни са нарекли тези страни Boiohaemum (дом на Bois, по-късно Bohemum, Bohemia), след като едно от основните племена, започва да обитава тук.


Богатството на пясък и дървесина в Бохемския басейн и уникалното му положение в центъра на Европа предлагат на производителите на стъкло изключителни условия. Произходът на съвременното производство на стъкло датира от готската епоха, т. е. от края на 13 и 14 век. Може би само Венеция може да се гордее с толкова дълга и непрекъсната традиция.


Първите стъкларски изделия са създадени в девствените гори на границата на Бохемското кралство, поради изобилие от добавки за производство на гориво и стъкло. Отначало преобладава изработката на прозорци, като тя е подкрепена значително от римския император и чешкия крал Карл IV, който поръчва на местните работилници производство на витражи за пражкия замък. По време на почивките духачите на стъкло изработвали стъклени съдове за домовете си.


Популярността на бохемското стъкло трайно нараства през Средновековието; през 16 век най-малко 34 работилници за топене са документирани в района на Бохем. Художниците от цяла Европа идват в страната и император Рудолф II предоставя на две династии стъкларски майстори статут на аристократи. Бохемското стъкло и кристал стават известни по целия свят и поставят в сянка венецианските изделия, считани по-рано за най-добрите.


През 19 век световната стъкларска индустрия става свидетел на важни промени, които повлияват на последващото й развитие. Стъклените изделия изоставят зависимостта си от дърва поради железопътния транспорт и преминават към пещи на газ като се обособяват в индустриални зони.Sklárna v roce 1877


През 1876 г. Подебради е малък град. Основателите на стъкларската промишленост, братята Августин и Ян Герхард, са добре запознати с местния хазяин, принц Ърнест Филип Хоенлохе фон Шилингфюрст. Вероятно затова тук е създадена стъкларската промишленост, въпреки че липсват подходящи суровини, а работната сила е по-скъпа, отколкото в граничните райони. Строежът започва на 21 април 1876 г. и фабриката, която е била най-модерната по онова време в Бохемия, започва да работи през юни 1877 г. Основните произведени артикули са стъклени части от керосинови лампи, мастилници, бутилки, чаши за бира, кани и други стоки за маса.


След само шест години от създаването си, компанията „Gerhardt Bros“ се разпада и Ян продава своя дял на брат си. След поредица от управленчески грешки, компанията изпада в дългове и стъклената фабрика се закрива през 1886 година.


През 1893 г. фалиралата фабрика е купена от въглищния концерн „D. Berl", който я отдава под наем и по-късно продава на стъкларската компания„ Josef Inwald “от Виена. Производството на стъкла претърпява период на безпрецедентен просперитет при новия собственик. Изградени са нови помещения; гравиране и цех за рязане на стъкло са построени в началото на века. През 1902 г. Йозеф Инвалд получава аристократичен статут и стъклените изделия получават специални привилегии, включително правото да използват емблемата на австрийския орел. Собственикът е инвестирал в други стъкларски изделия в бохемския район и през 1922 г. той прехвърля фирмата си в Прага, столицата на младата чехословашка република.Sklárna J. Inwalda počátkem 20. век


След смъртта му през 1925 г. неговият втори син Оскар поема компанията. Под неговото управление през 1927 г. е взето вероятно най-важното решение за бъдещето на стъкларството - предприятието започва да произвежда стъкло от оловен кристал. Има значително увеличение на търсенето и това довежда до сериозен успех. Фабриката е почти напълно обновена и модернизирана. 


Депресията от 1930 г. отново довежда до фалит фабриката и тя бива изкупена от Česká eskomptní banka от Карлови Вари, фабриката трябваше да бъде изравнена с земята и парцели да бъдат продадени за изграждане на семейни къщи. За щастие това не се слува заради високата цена на проекта. 


Новият директор Лео Мозер спасява фабриката и тя подновява бившата си слава за кратко време. Фирмата обаче спира да расте, след като той напуска Чехословакия поради предстояща окупация. Стъклената фабрика преминава към производство на изделия за военни цели и продължава да намалява. По ирония на съдбата пожарът през 1941 г. помогна на фабриката, поради факта, че поне част от производството на оловни кристали се върна обратно заради реконструкция на една от двете пещи.


След войната централата претърпява сериозно обновяване. Независимата компания Poděbradské sklárny n.p. е създадена на 1 януари 1950 г., а технологията за преса е въведена през 50-те години. Производството на оловни кристали преминава от 18% PbO към по-рафиниран 24% оловен кристал. През 1965 г. всички производители на оловен кристал в Бохемия и Моравия се обединяват, за да образуват единна компания Sklárny Bohemia Poděbrady.Sklárna v roce 2009


Поради неинтензивното развитие на производството на стъкло в Чехословакия, компанията става част от огромния концерн Crystalex, който включва повечето от компаниите за производство на стъкло за бита през 1975 г. Търговската марка Bohemia става нарицателно за всяко стъклено изделие за домашна употреба в Чехословакия с изключение на температуроустойчиво стъкло. Износът извън Чехословакия се реализира чрез монополното предприятие Glassexport.


 


Този период донася значителни ползи. Провежда се ясно развитие на автоматизираното производство и се създава мрежа за дистрибуция в световен мащаб. Името Bohemia закрепва своите позиции на световните пазари и придобива пазарен дял в Япония, Австралия, страните от Близкия Изток и бившия Съветски съюз, както и в някои страни от Западна Европа.
През 1990 г. държавният монопол е разбит. Компанията Sklárny BOHEMIA a.s. стават независими на 1 декември 1993 г., но отделното им развитие не е за дълго. Те стават част от групата за производство на стъкло, обхваната от предприятието BOHEMIA CRYSTALEX TRADING през октомври 1999 г. След финансов срив на тази група през 2008 г. производството в стъкларския завод Poděbrady спира за трети път в тяхната история.Настояще


На 28 ноември 2008 г. беше създадено акционерно дружество Crystal BOHEMIA за подновяване на производството на оловни кристали в стъкларски изделия в Poděbrady. Въпреки първоначалното забавяне, породено от промени в съответните законови разпоредби, те стават собственик на стъкларската фабрика на 29 април 2009 г., а на 21 октомври същата година стъкларската промишленост в Подебради започва да работи отново след продължително затваряне, продължило повече от една година.


Наскоро Crystal BOHEMIA a.s. се нарежда сред водещите световни производители на оловен кристал и недвусмислено е основният производител в Чешката република. Компанията продължава богатата история и изключителната традиция, представена и от овалната синя и златна търговска марка BOHEMIA.