Продукти на марката RONA

Показани 1 - 30 от 99 стоки
Показани 1 - 30 от 99 стоки

Основана през 1892 година в Леднике Ровно - Словакия

РОНА има силен износ, обучен персонал и най-напреднали модерни технологии. Производството на стъкло в Леднике Ровно е едно от световните водещи такива в изработката на съдове от безоловно стъкло, познато като кристалин.

Завода търгува с широка гама купувачи от цял свят, което им осигурява средства за дейности като развитие, производство и обслужване на стъклените съдове за напитки за домакински, хотелиерски или ресторантьорски нужди, както и за различни авиокомпании и морски транспортни компании. Машинно и ръчно изработените чаши с и без столчета са основначаст от продуктовото фолио на компанията.


 


96 % от производството е за износ и е налично в над 80 страни по света. Годишното производство на компанията надвишава 60 милиона бройки.


  


Продуктите на компанията могат да бъдат видени в Бъкингамския дворец и в Белия дом.


Стъклените изделия от Леднике Ровно могат да бъдат забелязани в Стаята на дъгата в Рокфелер център, намиращ се в Ню Йорк, както и в луксозните хотели на Дубай и Лас Вегас.


Изделията се купуват и от световно известни авиокомпании като Emirates, Etihad, KLM, и American Airlines.


 


 


 


История на марката Rona


 


Марката е основана през 1892 година от предприемача Джоузеф Шрейбер, като това е последното и най-голямо производство на стъклени изделия на виенската компания “Schreiber und Neffen”, която е била с най-напредналото технологично оборудване за времето си.


Стъклопроизводството в Леднике Ровно е най-успешното в словашката история.
През 1896 година производството в Леднике Ровно, представя пантограф английско производство като първия такъв на континента. През 1940 фирмата сътрудничи с професионалните художници Винсент Хложник и Мартин Бенко за създаването на различни декори.


 


Продуктовата гама на завода е много обширна и разнородна още от самото създаване на производството. Асортиментът съдържа исторически, често богато украсени предмети, докато в същото време, в епохата на функционализма са били разработени прости и елегантни чаши и форми предимно от гладко и прозрачно стъкло, което напълно отговаря на този минималистичен стил.


Тези линии са били допълнително подчертани и доразвити чрез патентоването на нова технология за ръчна изработка – така нареченото издърпано столче през 1956 година, която все още е най-отличителния белег на производството на стъкло в Леднике Ровно.
 


Хронология на Rona


1892: Rona започват да произвеждат стъкло на листи, както и стъкло за домакинствата, но производството е насочено основно към направата на стъкло за питейни съдове и за хранително-вкусовата сфера – хотели, спа-комплекси, кафенета и други потребители на едро.


1896: Първите стъклени чаши по онова време са украсени с едно от най-модерните средства за целта, а именно пантографа, поръчан от Англия (първият английски пантограф на европейския континент). Тънкостенното стъкло с финна пантоукраса се превръща в една от отличителните характеристики за Леднике Ровно.


1902:  Внедряване на декорации тип „Гилоче“(Guilloche)


1918: Закриване на фабриката за стъкло в Ухровец и преместването на производството за стъклени колби за газени лампи (керосинови цилиндри за лампи), които са станали много важни както за вътрешното производство, така и за износ


1956: Внедряването на технологията „издърпано столче“ в серийното ръчно производство като първото такова в света от дизайнерите Холошко-Тараба, които са „светилата“ на производството на стъкло от Леднике Ровно


1968: Преминаване от ръчно към автоматизирано производство


1981: Внедряване на първата продуктова линия за направата на чаши със столче чрез двойно издухване (blow-blow technology)


1998: Промяна в структурата на стъклото – започва използването на безоловен кристал - кристалин. Влиза в сила процесът по автоматизиране на линиите за производство на вази, гарафи и купи по технологията чрез  двойно издухване (blow-blow technology)


2001: С внедряването а автоматичната линия, фабриката създава световно известна технология (ноу хау) под формата на асортимент от чаши, създадени чрез процеса на издухване, още познат под името „издърпано столче“. Тази технология заедно с двойно издуханите винени чаши със столче е приложена за първи път в света в завода за стъкло RONA и е отбелязан като най-значиния показател за успех в отрасъла за стълкопроизводство


2004: Получават международен патент за кристал, който не съдържа барий. Съорганизатори на конференцията в памет на Норберт Крейдъл от 23-26.06.2004 в Тренчин, Словакия


2007:Въвеждане на платинената технология, която намалява така наречената линейна корозия на стъклото чрез използване на платината, предотвратяваща пробиването на огнеупорния материал в стъклото


2008: Внедряване на автоматичната линия за производство на механично оформени обикновени водни чаши (без дръжка и столче). Въвеждане на уникалната лазерна технология за обработка на ръбовете на стъклените изделия, което води до много висока им здравина. Осъществяването на тази технология утвърждавa използването на стъкло за широка употреба в гастрономията, въздушния транспорт и корабоплаването


2009: Извършва се модернизация на ръчното производство чрез изграждането на три нови клетки за ръчна изработка и свръзката им с разтапящия агрегат за автоматичната линия. Това поддържа производството на ръка енергоефективно за в бъдеще


2016: Автоматичната лазерна настройка на продуктите се патентова. Автоматичните линии правят автоматична проверка на качеството, което води до повишаване на качеството с цел облага на клиента