Кухненски дъски 

Показани 1 - 30 от 128 стоки
Показани 1 - 30 от 128 стоки

Важен помощник във всяка кухня е дъската за рязане. Този предмет служи за рязане и кълцане на продукти. Има го във всеки дом и изпълнява множество допълнителни функции. Например, дъската може да се използва като подложка, като място за съхранение на продукти, като капак и много още. Производителите измислят все повече и повече нови модели, форми и материали, не само за да бъде удобно ползването на този продукт, но и интересно, особено на младите готвачи.

Класификация на дъските за рязане

Всъщност, дъските за рязане може да се класифицират по различни критерии и основните от тях са свързани така или иначе с външния вид и с производствения материал. Размерът на дъската също е част от основните критерии. Тя трябва да е максимално удобна за рязане на малки и големи продукти. За стандартен размер се счита 40 см дължина и 30 см ширина. С такъв размер може да се работи с риба, месо, хляб, зеленчуци и други подобни продукти. По-малките варианти са предназначени или за други условия на готвене или за отделни видове продукти.

Някои готвачи казват, че в кухнята си трябва да имаме не една, а няколко дъски за рязане - всяка за отделен вид продукт. По санитарно-хигиеничните норми е написано точното количество дъски, което трябва да имаме вкъщи-12 , за да може всеки отделен тип ингридиенти да се реже на своя си дъска. Съвременните къщовници средно имат около 4 двустранни дъски. Те се използват отделно за месо, риба, хляб, зеленчуци, плодове. За най-популярни дъски се смятат правоъгълните модели със среден размер. С развитието на фантазията и новите технологии на пазара за кухненски принадлежности се появяват варианти с кръгла или квадратна форма. Също така има и дъски във формата на плодове или зеленчуци. Съществуват и детски модели, направени във формата на любимия герой на децата със стикер. Ако иде реч за производствените материали, то те биват най-различни.

  • Древната и удобна дъска е дървената, но тя се смята за нехигиенична. След миене тя трябва да се суши във висящо състояние и да се мие само на ръка. За производството се използват дървени материали като: дъб, бамбук, акация, бук.
  • Оптимален вариант е пластмасовата дъска. На нея се доверяват дори и шеф-готвачите в професионалните кухни. Но продуктът трябва да е изготвен от наистина качествена пластамаса, а не от евтин прототип. Твърдата повърхност не се поддава на въздействието на ножа и на горещата вода, съответно такава дъска би служила доста по-дълго от дървената.
  • Голямата стъклена дъска е добър декоративен елемент. Тя също така отговаря на всички санитарно-хигиенични норми. Нейният недостатък е, че много продукти се хлъзгат по нея и рязането им се превръща в цяло изпитание.
  • Развитието на технологиите е дало на света дъските с тавичка. Тези варианти са доста удобни, тъй като може бързо да се съберат всички остатъци от продуктите. Сгъващите се модели бързо завоюват пазара, тъй като са удобни във всеки бит. Те могат лесно да се транспортират и плюс към това е, че е и много удобно да се изхвърля боклукът или да се прехвърлят нарязаните продукти в купичка или чиния.

Съвети за грижа

Как да избираме дъска за рязане е ясно, но как да се грижим за нея, за да съхраним нейната цялост? Добре е, когато имаме цели комплекти от уреди и може да ги сменяме, но въпреки това не е ли хубаво да им удължаваме живота и да не създаваме разсадници на бактерии в цепнатините?

Пластмасовите и стъклените модели трябва да се мият с топла вода и сапун, после се забърсват и изсушават. Препоръчително е дървените дъски переодично да се стържат с нож и да се заливат с вряла вода с цел дезинфекция. При покупка на ново изделие от дърво може малко да се почисти горния слой с шкурка и да се намаже с минерално масло няколко пъти. То постепенно попада в порите и защитава дървото от бактерии и от водата. Също за добър дезинфектант се смята оцетът.