Тенджери и касероли

Показани 1 - 30 от 441 стоки
Показани 1 - 30 от 441 стоки

Приготвяйте здравословни и полезни ястия, като разполагате с тенджери, които са качествени и служат чудесно на готвача. Спагети, задушени зеленчуци, супи и каквото пожелаете. Разгледайте предложенията в категорията, тук ще откриете най-качествените тенджери и касероли на ниски и достъпни цени. Доверявайки се високотехнологичната изработка на тенджерите, няма как да сбъркате.

Във всяка кухня има тенджери, които помагат на жената да готви и съхранява храна и продукти. Това са специални съдове, най-често метални, предназначени за приготвяне на храна. С тяхна помощ може да се готви на открит огън и даже във фурна. Отличителна тяхна черта, че че имат дръжки отстрани, а отгоре се затварят с капак. 

Материали от които се произвеждат тенджери

Днес производителите диктуват особена мода на съдовете в кухнята. Те се появяват в нови форми, видове, типове, с различно покритие и предназначение. За да разберете как да изберете правилната тенджера трябва отначало да научите техните разновидности. 

На първо място производителите разделят продукцията по материала, от който е изработена. Основният асортимент на стоките от тази категория се изработват от такива материали като: 

Всеки от тези варианти е по своему добър и има своите положителни страни по време на експлоатация. В миналото най-разпространените тенджери на кухнята бяха от алуминий. Те имат добра топлопроводимост и всички продукти се готвят бързо в тях. Те са леки и евтини, но поради същите причини бързо се деформират и са податливи на химически въздействия. Затова домакините постепенно се отказват от тези изделия и преминават на съдове от неръждаема стомана. Тенджерите от неръждаема стомана са хигиенични, устойчиви на влияния, киселини и висока температура. Препоръчваме да купувате продукти с двойно или тройно покритие на дъното, така има по-малък шанс храната да загори по време на готвене. 

Още един популярен вид са емайлираните съдове за приготвяне на храна. Те се произвеждат от чугун или черна стомана, и се покриват с няколко слоя стъкловиден емайл. В следствие на това покритие химическите елементи от метала не въздействат на храната. Те се експлоатират със всякакви храни, но млечни изделия е по-добре да не се готвят в нея. 

Някои производители произвеждат тенджери от огнеупорна керамика, пластмаса, стъкло. Те могат да се използват върху котлони, във фурни. Лесно се мият и бързо предават топлина. Изключение от това правило има само за пластмасовите тенджери. Те са пригодни само за съхранение на сурови или готови продукти. 

Разновидности и видове тенджери

Класификацията на приборите не приключва с материала. Те също така могат да бъдат разделени по тип, форма и начин на употреба. По тези критерии производителите разграничават следните видове тенджери или касероли: 

  • Гърне. Специален вид, без дръжки. 
  • Казани. Това са големи тенджери, които се използват за приготвяне на голямо количество еднотипна храна - например супи. Използват се често в обществени кухни. Обема им може да варира от 15 до над 40 литра.
  • Тенджери за запичане. Изработват се от специална огнеустойчива керамика, която издържа на високи температури. Могат да се използват във фурни при високи температури. 
  • Тенджери за притопляне. За този клас често се използва стъклокерамика или пластмаса. Те са предназначени за претопляне на храна в микровълнова печка при умерена температура. 
  • Касерола. Това е специален съд с една дълга дръжка в различни размери, в комплекта може да има капак. Произвеждат се от най-различни материали и може да се използват за различни цели.

Как правилно да изберете тенджера?

Има различни световни марки, немски тенджери, турски или на други страни. Може да купите онлайн или от голяма верига магазини - например Кауфланд. Но преди покупка е желателно да разучите мнения на хора, които вече са купили, да се посъветвате с приятели или продавач консултанти. За да изберете нужния модел трябва да разгледате всички основни характеристики, като обем, дълбочина, дебелина на стените, вътрешно покритие и т.н. 

Размера е правилно да се измерва по външния край. Обема на съда зависи от диаметъра и височината на изделието. За да го изчислите трябва да знаете какъв обем продукти ви е необходим за едно готвене. Височината е важна и е свързана с мястото, където ще съхранявате съда. дебелината на стените влияе на топлоотдаването. В зависимост от използвания материал този показател може да бъде различен. 

Вътре в тенджерата производителите често правят тефлоново покритие, което спасява от прегаряне на храната, но с времето то може да се повреди и антипригарните свойства се губят. Също така има керамични, мраморни и емайлирани покрития. Тенджерите без антипригарен слой загряват бавно, но не корозират под въздействието на химически вещества. При чести контакти с вода могат да корозират.