Готварски тигани

Показани 1 - 30 от 33 стоки
Показани 1 - 30 от 33 стоки

Едни от основните съдове на кухнята са тиганите, предназначени за пържене и затопляне на храна. Често те имат кръгла форма, но в зависимост от своето предназначение биват и квадратни, елипсовидни, с една или две дръжки. Производителите предлагат на клиентите огромен избор от продукция и по този начин изграждат полезна конкуренция. На пазара се предлага продукция от чугун, неръждаема или обикновена стомана, алуминий. Съвременните модели допълнително се покриват с емайл, алуминий, керамика или други материали за защита на продукта.

Видове тигани

В домашни условия най-често се срещат изделия от универсален тип. С тяхна помощ може да запържите различни ингредиенти, да затоплите храна или да приготвяте разнообразни ястия. Тези модели имат различен диаметър и височина на борда. Тънките или дебели варианти се произвеждат от различни материали. Популярни сред клиентите са следните модели:

 • Алуминиеви;
 • Стоманени;
 • Чугунени;
 • С керамично покритие;

Всеки от тези варианти се отличава не само на външен вид, но и по тегло. Различните модели се избират в зависимост от предпочитанията на купувача и приетите правила в неговото семейство. За стандартен диаметър е прието да се счита 28 см. На него е удобно да се направят както палачинки, така и рагу например. За домашна употреба избора не е толкова важен, както при професионалната употреба. За майстор готвачите е важно тигана да е удобен, лек, а също така и много други нюанси. Професионалните продукти често се закупуват в определени, специализирани магазини.

Към основните разновидности продукти, известни и използванине само от професионалисти, могат да се отнесът следните типове:

 • Двойни тигани. Това е универсален вариант на изделието, изпълняващ едновременно две задачи - пържене на палачинки и грил. Той лесно може да бъде отличен от останалите модели, тъй като двата тигана са закрепени един към друг и се работи едновременно с двата.
 • Тигани за палачинки. Това е сигурно най-популярния и разпознаваем тип, тъй като такъв тънък и неголям тиган ще познае всеки човек. Неговите особености и основни характеристики са в това, че е неголям по размер, компактен, с нисък борд и не на последно място лек, за да може лесно да преобръщате палачинките.
 • Порционни тигани. За разлика от останалите типове този може да се слага направо върху обедната маса. Направо в такъв тиган могат да се готвят ястия в пещ или да се държи над открит огън. Такъв тип презентация позволява блюдото по-дълго да остава топло и красиво поднасяне на ястието.
 • Универсални тигани. Това е точно този тип универсален продукт, който е наличен във всеки един дом.
 • Грил тигани. Той също може да бъде лесно разпознат сред останалите типове продукти. Тяхна особеност е ребристата повърхност, която оставя привлекателни и  апетитни следи върху месните изделия. Тази структура помага максимално да се въплати и повтори изпичането на продуктите върху скара.
 • Тигани WOK (УОК). Този модел има добро незалепващо покритие и е предназначен за приготвянето на екзотични блюда. Неговата отличителна черта е във високия борд и понякога две дръжки.
 • Тигани за сосове. Тези варианти са подходящи за приготвянето на различни сосове, полуфабрикати или за задушаване на ингредиенти. Могат да се познаят по изпъкналото дъно и равни стени.

Съвети за избор

За да знаете как да изберете тигани за дома или професионалната кухня трябва да се ориентирате в различните характеристики. На първо място трябва да определите материалите от които е изработен и покритието им. Тези показатели позволяват веднага да изчислите и оптималното тегло и дебелина на продукта. Колкото е по-голямо теглото, толкова той може да е по-качествен, по устойчиво да стои на котлона и по-равномерно да се загрява, обаче имайте предвид че оптималната дебелина на стените е не повече от 4 мм.

Има модели с допълнително покритие, за да се намали шанса от деформация при нагряване. Отвън производителите ги покриват с лак, емаил или без допълнителна обработка. Професионалистите съветват да се избират модели с емайл покритие, тъй като то е по-дълговечно.

Не трябва да се забравя материала на дръжките и техния тип. Има модели с мобилни дръжки, за по лесно пренасяне, съхранение или за готвене във фурна. Но този вариант увеличава вероятността за чести супвания. Препоръчва се избора на класически ляти модели. Що се касае размера на изделието, то съветите са много, но копувача трябва сам да избере, изхождайки от своите лични предпочитания и усещания.