Капаци за съдове

Показани 1 - 30 от 73 стоки
Показани 1 - 30 от 73 стоки

В тази категория ще намерите различни видове капаци за съдове за готвене, капаци за покриване на храна при затопляне в микровълнова, капаци против кипване и много други. Също така тук може да намерите капаци с универсално предназначение за различни по предназначение съдове с различен диаметър.

Капаци за съдове: как правилно да изберем този незаменим аксесоар за кухня

Както няма кухня без кухненски съдове, така няма кухня без хубави и качествени капаци за различни нужди. Качествените продукти от този вид са не само залог за спокойствието и увереността на домакинята, но и за вкусна храна и удобство по време на готвене. Употребата на такива базови вещи облекчава живота, помага да поддържате работните повърхности чисти и прави процеса на готвене приятен, увлекателен и отпускащ. Всеки цени реда и комфорта, но най-важен е той за домакините, които по цял ден се грижат за дома. Съществуват няколко класификации и основни начини за прилагане на капаците. Те се изработват от различни материали, а пазара е наситен с възможности за избор, така че всеки може да открие това което иска.

Видове капаци

Днес много производители на съдове и техника предлагат в качеството на приятно допълнение към своята продукция капаци за съдове, които се делят на два основни типа: за микровълнови печки, за тенджери и тигани. Втория вид има значително повече вариации на пазара, а изделията за микровълнови се произвеждат не толкова отдавна. Тяхната разлика е в материалите, използвани за тяхното производство, но също така във формата и функционалните възможности. Капаците за микровълнови могат да бъдат изработени от пластмаса или стъкло, също така имат различен диаметър и височина, индивидуални за всяка микровълнова печка.

Пластмасовите модели са по-дълговечни, могат да бъдат с отвор или клапан за изпускане на парата. Стъклените не са толкова дълговечни, по тежки са, ако масата има значение. Плюсовете от използването на такива капаци за съдове е тяхната практичност, възможността за равномерно подгряване на храната, могат да се използват като защита за вътрешните стени на микровълновата печка или за захлупване на храна против обветряне или насекоми. Като минус може да се отбележи температурният диапазон за употреба:: от -44 градуса Целзий до +110 градуса Целзий. 

Има втори вид капаци за съдове - за тенджери и тигани. На първо място те се различават помежду си по материал, диаметър, устойчивост на топлина и вид на дръжката. В повечето случаи се изработват от закалено стъкло и метал. Първия тип е удобен при приготвяне на храна - може да наблюдавате процеса без да отваряте съда, в който готвите, а втория тип е по-практичен, тъй като е много по-здрав и не се бои от механични наранявания и удари. Съществуват капаци и за други видове съдове, в повечето случаи силиконови. Те служат за защита от кипване по време на варене. Имат отвори и клапани, за да не дават на въздуха да се задържа. Лесно се използват в бита, не заемат много място и не изискват специални грижи.

Как да изберем капак?

Когато избирате капак за някакъв съд трябва да обърнете внимание на няколко основни факта, такива като: диаметър, материали, наличие или отсъствие на клапан. Що се касае първия критерий, за различните съдове той е различен. Пазара е богат на предложения с абсолютно различни, даже типични, диаметри, от които може да изберете подходящ. Незабравяйте, че капака трябва плътно да приляга към съда и да е със същия размер. Тук е важно да споменем отделна категория продукти, които имат широк силиконов кант и са подходящи за няколко различни диаметъра. Тези капаци се наричат универсални, тяхната цена е по-висока, но за сметка на това може да използвате един капак на няколко различни по размер съда. Обикновено те обхващат три различни размера, например 22, 24 и 26 см.

Относно материалите, и това какъв точно да изберем за конкретен тип съд, може да се обърнете към чуждо мнение от други потребители, които могат да споделят своя опит от използване. Най-често предпочитани са капаците от стъкло, които са снабдени с удобна дръжка от топлоустойчива пластмаса или метал.

Дръжките на капаците за съдове биват железни или пластмасови. Първите не са толкова разпространени сред домакините, тъй като имат висока топлопроводимост и много бързо се нагряват. Важен момент, на който трябва да се обърне внимание по време на избор е наличието или отсъствието на клапан за пара. Добрата новина, е че повечето съвременни модели вече имат всички необходими допълнения.